Report z Druhého novodobého masopustu v Litni

Jemine, domine, masopust pomine,
jemine, domine, masopust pryč!
Masopust přestane, růženec nastane,
jemine domine, masopust pryč!

 
 
Tak tahle taškařice se povedla. Byli jste úžasní, takovou souhru a chuť se společně pobavit a poveselit, zasmát se a popovídat, tu jen tak nepamatujeme.

 

        Všichni kdo přiložili ruku, pomohli s organizací, a hlavně přišli v masce do průvodu a k muzice, zaslouží velké poděkování za to, jak se u nás v Litni pomalu rodí příjemná komunita lidí, rodin a dětí, aktivních spoluobčanů. Z okolí za masopustem, k muzice a na pívo, jitrnici a guláš vás dorazilo tolik, že jsme se do hospody skoro nevešli. Hostinu s masopustním gulášem s přidanými vnitřnostmi, ovarovou hlavu a kolena, prdelačku, jitrnice, jelita a tlačenku pro všechny připravil řezník, rodák z Litně, Kamil Alfery. Děkujeme rodině Klocových za to, jak pomohli oživit svou hospůdku masopustním rejem, a vrací svou funkci hospodě, kde jsou dveře otevřeny i kulturním setkáváním a do budoucna i besedám, narozeninovým oslavám a promítání. Organizátoři děkují Kateřině Janákové, která ušila tři krásné masky pro letošní obchůzku.

         Průvod vedl vůz plný dětí tažen koníky ze stáje Bílý kámen, kapela Třehusk i se zpěvačkou Pavlou Švédová a liteňským rodákem Mílou Klimentem vyhrávala do kroku, vyvolávač měl práci s medvědem, který bral do kola, koho potkal. Hospodyně a hospodáři z domků, kteří připravili pohoštění pro maškary, mohou vzpomínat, kdo že k nim všechno zavítal. My děkujeme za dobroty a pití, za sousedské pohoštění, které rádi zase třeba u nás oplatíme a to nemusí být zrovna masopust. Rozehřát nás všechny k úsměvům a veselí pomohl i spontánní projev chráněnců Koniklece Suchomasty z chráněného bydlení v Litni. Vystoupení dětí z domácího vzdělávání Evy Nolčové, Stáj Bílý kámen zpěvem masopustních písní a taneční choreografií doprovázenou muzikanty Petrem Kafkou a Davidem Smržem před každým domem kde se hodovalo, požehnaly štěstí, zdraví, hojnost a úrodu v dalším roce. Byl to živý základ našeho vlastního pojetí tradice masopustu, a jak se u každého domu rituál opakoval, přidávalo se k dětem víc a víc masek, až nakonec snad zpívali všichni. Program s masopustní tombolou bavil hlavně děti, z masky zlatého prasete se losovalo dlouho do večera a kapela Třehusk hrála do tance déle, než bylo domluveno, přidávala a přidávala. V tombole se losovaly vouchery na projížďku na koni nebo hasičským vozem, keramická dílka, pletené ozdoby od Růženky, pletené košíky od Kateřiny Janákové, foukací harmoniky z hudebnin od Míli Klimenta, výtvarná díla z dílny Liteňského pupíku, lahve šampusu, štangle salámů i Absint. Dostáli jsme myslím nadmíru pověsti oslavám posledního dne masopustního veselí před popelcem, který byl tradičně v Čechách spojen právě s obchůzkou maškar a masopustním bálem.

za spolek Liteňský pupík Karel Tůma

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*