pozvání na Liteňský masopust 2017 a Maškarní dílnu

Novodobý Liteňský masopust 2017 se koná v úterý 28. 2. 2017, průvod vychází v 17 hodin (od restaurace U dvora, naproti Coopu)

Máte chuť se aktivně podílet na přípravě masopustu? Budeme rádi, když se k nám připojíte.

Masopustní období začíná den po svátku Tří králů a vrcholí před Popeleční středou, od kdy nastává postní období až do Velikonoc. Právě na úterý 28. 2. 2017 před Popeleční středou se sejdou masky i v Litni a vyrazí v průvodu po
obci. Do tance a do kroku nám v průvodu zahraje skvělá kapela Třehusk, která již podruhé svou početnou sestavou tvoří ráz Liteňského masopustu. Naši skalní muzikanti z party kolem domácího vzdělávání Stáj Bílý kámen Petr Kafka a David Smrž opětně dají základ našemu snažení a hudebně doprovodí omladinu při zpěvu, tentokrát si připravili právě masopustní písně, jako živý základ našeho vlastního pojetí tradice masopustu při sousedských zastaveních průvodu maškar. Kdo by se snad rád setkal s maškarami všeho věku a pestrosti druhu i nátury na svém zápraží, dvorku a zahradě, rádi se vám přijdeme ukázat. Průvod na pravé masopustní úterý povede tambor s bubnem, který bude také dohlížet na řádné dodržování celého programu masopustu, od předání masopustního práva, masopustní pochůzku, přes zábavu v hospodě U dvora s kapelou Třehusk a průběh tomboly, až po vynesení rozsudku nad hříšníkem medvědem a jeho skonem. Vyzýváme tímto všechny, kteří se chtějí zalíbit neřestníku Bacchusovi a jeho maškarám, aby bez velkého váhání neskromně přispěli do masopustní tomboly. Budete za dobrý skutek řádně potrestáni a bude vám to přičteno k dluhu.

Jé, já nemám masku!

Všichni, kdo bude mít zájem vytvořit si vlastní masku a převlek, máme výjimečnou příležitost zúčastnit se workshopu Kašírování masky v rámci Výtvarné dílny Liteňského pupíku (v budově kina v Litni, vchod pod poštovním úřadem) ve středu 22. 2. 2017 od 16 00 do 19 00, kde přivítáme výtvarnici MgA. Hanu Poislovou z Lidové školy umění v Černošicích. Kontaktujte nás prosím předem na tel: 776 657 733, nebo emailem litenskypupik@email.cz, abychom zajistili dostatečné množství materiálu, barev a lepidla. Budeme společně masky vytvářet a rozdělíme si také již hotové masky z našeho omezeného vznikajícího fundusu pro využití v obchůzce. Rádi bychom tímto oslovili zdatné šiče a šičky, ideálně s vlastním šicím strojem, další výtvarníky a výtvarnice, kteří by nám pomohli s tvorbou masek. Pokud nemůžete obětovat svůj čas, ale rádi byste nám s něčím pomohli, budeme velmi rádi za tyto věcné dary: Zvláštní oblečení, uniformy, skafandry a letecké kombinézy, jakýkoli výtvarnický materiál, například (knoflíky, látky barevné a vzorované, boá, flitry atp., části bižuterie, atrapy potravin, lepicí pásky, lepidla, gázu, obvazy, atp.).

Chtěli byste pohostit na zápraží svého skromného příbytku masopustní společnost?

Velevážené maškary přijdou i k vám hospodyně a hospodáři, vezmou vás do kola, popřejí sborem plodnost a štěstí, to vše za malé pohoštění, koláče a rundu. Kdo se na nás hodovníky připraví, volejte nebo piště na tel: 776 657 733, nebo email litenskypupik@email.cz(mailto:litenskypupik@email.cz)

22. 2. 2017 Maškarní dílna, v rámci Výtvarné dílny Liteňského pupíku nás navštíví výtvarnice Hana Poislová z Lidové školy umění v Černošicích, která nám pomůže s technikou kašírování masky. Připravte si inspirace pro vlastní ztvárnění masopustní maškary a přijďte si ji k nám vytvořit pod odborným dohledem zkušené výtvarnice a vedoucího dílny.  

Harmonogram akce 28. 2. 2017 je ve svém základu následující:

16:00 – 16:30 Setkání všech masek a muzikantů v restauraci U dvora v Litni (naproti Coopu), kde budeme moci průvod vystrojit a připravit se na pochůzku. Pojede s námi poník ze stáje Bílý kámen a rumová čajovna s teplými nápoji. Navštívíme domovy spřízněných rodin, které pro nás připravily drobná pohoštění a na oplátku jim zahrajeme a poveselíme se s nimi.

19:00 Přijďte všichni k muzice, na pivo a guláš. Vypukne pravé masopustní veselí s  kapelou Třehusk. Pro děti bude v salónu připraveno pásmo krátkých pohádek mistrů českého animovaného filmu.

21:00 Masopustní tombola

21:30 Masopustní diskoška

Fotografie z loňského masopustu a více informací o letošním, bude postupně přibývat na facebookovém profilu spolku Liteňský Pupík: fb.me/litenskypupik , https://www.facebook.com/events/427384180793488/permalink/432432123622027/
Podívejte se na pár grafik (linorytů a suchých jehel) inspirovaných masopustem, které vznikly na Výtvarné dílně Liteňského pupíku.

Děkujeme za podporu Městys Liteň, restaurace U dvora (rodina Klocova), Třehusk, SDH Liteň, Petr Kafka a David Smrž, Václav Bejtler, Šimon Kubec a dalším organizátorům akce.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*