Svátek Sv. Lucie – 11.12 2016

Spolek Liteňský Pupík ve spolupráci se Školou domácího vzdělávání Evy Nolčové, Stáj Bílý kámen ve Lhotce a Dramatickým kroužkem Liteňského Pupíku organizují Obchůzku Sv. Lucií. Během průvodu našich bílých Lucek a Luciášů, budeme provádět „očistné rituály“ v domovech obyvatel a přátel, kam jsme předem pozváni. Hlavní Lucie s věncem na hlavě, bude rozsvěcovat svíčky všem v průvodu i v okolí. Nakonec se před kostelem podíváme na celé vystoupení všech Sv. Lucií, zazpíváme si a očištěni odejdeme do svých domovů.

 

 Harmonogram akce

14:30 Zahájení, tvořivá dílna s doprovodným programem

Sraz dětí, které se účastní průvodu v prostoru Kina v Litni, kde bude připraveno malé občerstvení, promítneme si krátký dokument o oslavách Sv. Lucie v Čechách a prohlédneme si výtvarná díla frekventantů Výtvarné dílny Liteňského Pupíku.

14:45– 15:30 Generální zkouška

Zkouška zpěvu písní a nacvičených tanců a rituálu očisty v domovech.

15:00– 16:30 Tvořivá dílna (i pro veřejnost)

Vytvoříme si lucerny pro naše světýlka, s kterými pak rozsvítíme v průvodu „celou“ Liteň. Při práci si budeme pročítat Legendu o Sv. Lucii. Základní materiál na výrobu lucerniček bude připraven z fondu Liteňského pupíku, prosíme jen o přinesení si plechovky (ideálně od kompotů a sterilizované zeleniny). Pro letošní ročník budou lucerničky z plechovek, do kterých vytvoříme otvory, dětem určitě rádi pomohou tatínkové.

16:30–18:00 Obchůzka Sv. Lucií, průvod Litní se zastaveními v rodinách

Za zpěvu písní a vyvolávání pranostik Píseň o Lucii, Kolednice idů, Už je zima, Byla cesta, byla ušlapaná, projdeme v průvodu vsí. V domovech našich obyvatel předvedeme zvyky k svátku Sv. Lucie s očistnými rituály, zaříkadly, zpěvy a tancem a obdarujeme hospodyně za čistý a uklizený domov malým darem. Náš průvod letos navštíví také areál zámku v Litni a v zámeckém parku bude připraveno nejedno překvapení, např. krátké vystoupení dětí z hudební výchovy ze ZŠ  Františka Josefa Řezáče v Litni, které vede Petr Krutský.

18:00–19:00 Závěrečný program před kostelem

Při závěrečném setkání v parku před kostelem si poslechneme hudbu a budeme svědky společného vystoupení všech Lucek a Luciášů. Ohřejeme se u ohně ze sudů, občerstvíme se u stánku se svařeným vínem, čaji a masalou. Poslechneme si několik písní z daleké Zimbabwe, které nám zahraje Šimon Kubec na africký nástroj Shona karimba. Děti v závěru odměníme za organizaci a účast na našem svátku malým dárkem a pohoštěním.

 
 
Přijměte prosím pozvání na Oslavu sv. Lucie v Litni. Děkujeme, že umožníte Vašim dětem společně s Vámi probudit tuto tradici. Na setkání při obchůzce se budou těšit děti ze školy domácího vzdělávání Bílý kámen a děti z Dramatického kroužku Liteňského Pupíku, dále zveme všechny děti a rodiče, všechny občany Litně a okolních vsí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*