Lucky 2016 – jaké to bylo

Letošní slavnost Sv. Lucie v Litni zpestřila návštěva zámeckého parku, kde se zaháněla strašidla hudbou a zpěvem

Prožili jsme podruhé tajemné chvíle s až nadpřirozeně vyhlížejícími postavami Lucií a Luciášů při jejich obchůzce potemnělými ulicemi Litně. V čase krátkých dní a dlouhých nocí, letos za mrholení a pravého zimního nečasu, vyšly na svou obchůzku bílé zahalené postavy se zobany. Vcházely mlčky vždy jen v pěti členné skupině s knězem do domovů, kde předváděly své očistné rituály a přinášely ochranné světlo svící a kahanců, které ochraňuje domov po celý příští rok před duchy a strašidly.

Událost svou atmosférou ještě umocnila společná návštěva zámeckého parku, kde nám na cesty svítily svíčky, a první z průvodu vylekal hlas hejkala a bengálský oheň. Zahnali jsme strachy poslechem hry na flétnu. Dvě naše Lucky všem zahrály, společně jsme si zazpívali a už si na strašidla a démony nikdo ani nevzpomněl. Podle lidové víry je sv. Lucie ochranitelkou před čarodějkami, všechny čarodějnice se totiž na sv. Lucii shromažďují na Radhošti a noc před sv. Lucií má pro kouzla zvláštní význam.

Při závěrečném setkání v parku před kostelem jsme si poslechli několik písní z daleké Zimbabwe, které nám zahrál Šimon Kubec na africký nástroj Shona karimba. Společné vystoupení všech Lucek a Luciášů jsme nakonec ocenili potleskem, ohřáli jsme se u ohně ze sudů a skončili jsme u stánků se svařeným vínem a masalou.

Děkujeme dětem za společnou práci na přípravách, rodičům za loajálnost a spolupráci a organizátorům za trpělivou soustředěnou pomoc. Za organizátory a všechny ty, kdo přidal svou trochou do mlýna, vzdáváme velký hold a kompliment, všem těm rodinám a hlavně dětem, které vyměnily své pohodlí strávené v teple a pohodě domova a připojily se v adventní čas, v neděli pár dní před Vánočními svátky k organizaci liteňského svátku Sv. Lucie.

Kdo bude snad chtít pro příští rok nechat vpustit do svých domovů trochu tajemna a je zvědavý na průběh očistných rituálů našich bílých Lucek a Luciášů, určitě se ozvěte organizátorům, rádi se s vámi potkáme. Přijďte i na obchůzku, kde se budou opět těšit děti ze Školy domácího vzdělávání Evy Nolčové ze stáje Bílý kámen a děti z dramatického kroužku za spolek Liteňský pupík.

MgA. Karel Tůma
předseda spolku Liteňský Pupík

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*