Liteň ožila pěveckými kurzy

kurzy-miniLetos potřetí v řadě uspořádala nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., pečující o odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné, interpretační kurzy zaměřené na zpěv klasického a tentokrát také barokního repertoáru. Jejich dějištěm se stal ve dnech 15. až 19. srpna zámecký areál v Litni.

Podobně jako kdysi Jarmila Novotná s oblibou podporovala začínající pěvce, předávaly v těchto dnech špičkové pěvkyně – sopranistka a sólistka Národního divadla Kateřina Kněžíková a znalkyně zejména barokního oboru, mezzosopranistka Markéta Cukrová své dovednosti devíti frekventantkám letošních kurzů. A to navíc na místě, kde před mnoha lety legendární diva žila a které tolik milovala.

Mladé pěvkyně na počátku kariéry, mezi nimi rovněž loňská držitelka Ceny Jarmily Novotné, po čtyři dny studovaly v zázemí historické budovy Čechovny jednak svůj hlasový projev, ale také pěveckou interpretaci a techniku.

Součástí hudebního vzdělávání byla rovněž trojice přednášek o Jarmile Novotné, jejím životním příběhu, pěvecké i filmové kariéře, sepjetí s Litní a o významu jejího odkazu v dnešní době. Nechyběl však ani potřebný prostor pro relaxaci v působivém prostředí zámeckého areálu s rozlehlým parkem.

Interpretační kurzy vyvrcholily v pátek 19. srpna závěrečným koncertem letošních absolventek, za klavírního doprovodu šéfkorepetitora Národního divadla Zdeňka Klaudy. Program zahájily společným vystoupením Kateřina Kněžíková s Markétou Cukrovou, které si získaly přítomné publikum hned v úvodu večera a při dalších pěveckých číslech pak soustředěně podporovaly své svěřenkyně z hlediště. Sopranistky Kateřina Kührová, Kristýna Vylíčilová, Tereza Hořejšová, Eva Kolková, Anita Jirovská, Mária Havriľaková, Monika Sommerová, Eva Kývalová a mezzosopranistka Jarmila Balážová pak okouzlily publikum za zpěvu rozmanitých árií Morgany z opery Alcina, Elviry z Dona Giovanniho, Mimi z Bohémy, Julie z opery Romeo a Julie nebo Violetty z La traviaty a dalších. Do posledního místa zaplněný sál Čechovny v závěru koncertu všem účinkujícím upřímně aplaudoval. K vynikajícím pěveckým výkonům, jež jsou příslibem úspěšného startu profesní dráhy letošních absolventek, nepochybně přispělo i nezaměnitelné genius loci liteňského zámku, který jim byl po celou dobu kurzů tvůrčí oporou i inspirací.

Interpretační kurzy 2016 se konaly v rámci 5. ročníku Festival Jarmily Novotné 2016, letos podruhé ve spolupráci Hudební a taneční fakulty akademie múzických umění v Praze.  Záštitu letošnímu ročníku festivalu propůjčil ministr kultury Daniel Herman.

 

Pro další informace prosím kontaktujte: Barbora Dušková,
Tel.: 777 854 650, E-mail: barbora.duskova@zamekliten.cz

http://www.zamekliten.cz
https://www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*