Článek o masopustním veselí v Litni.

masopust2016-08Litní prošel svérázný masopustní průvod

Tradiční čas, kdy vrcholí oslavy masopustu, tedy úterý před Popeleční středou jsme si v Litni vybrali pro pořádání lidové masopustní slavnosti s pochůzkou po staveních a posezením v hasičské zbrojnici, bývalé liteňské synagoze.  Dle vyjádření předsedy spolku Liteňský pupík pana Tůmy, jsou takové akce možností, jak lidi stmelovat a vytvářet tak  prostor pro setkávání. Setkali se místní i přespolní, přijeli lidé z Černošic, Řevnic ale i z Prahy. Byla možnost se spřátelit, debatoval a vyměnit si názory, společně strávit nějaký ten čas, kterého je uprostřed zimy nějak víc než za pěkného a teplého počasí.

Jako za starých dob, když odpočívá krajina a příroda, i člověk tak trochu spočine a nabere síly. Chtěli bychom přispět k tomu, abychom vnímali jako mezníky a důležité přelomy různých období v roce i jinak, než podle víceméně komerčně využívaných svátků a klasicky školních prázdnin a období dovolených. Na každého působí charakter prostředí jeho domova, kde žije, tvoří a pracuje. Pro nás je krajina Českého Krasu nejen tím co pro nás předci zkultivovali a opečovávali, ale vnímáme i její přirozenou sílu s přírodními zákonitostmi, které v ní panují. Cykly ročních období jsou tak nějak určující i pro činnosti a i naladění člověka. Masopustní oslavy mají v návaznosti na to, jak se se zimním obdobím vypořádávali naši předci opravdu důležitý význam a něco do sebe i pro současné generace.

Vnímáme nesouhlasné hlasy a i vznesenou kritiku toho, proč jsme program připravili na všední den. Úterý před Popeleční středou je tradičním dnem pro pořádání masopustů. Je to tak všude, kde se z masopustu nestal komerční jarmark a průvod neprobíhá za dozoru davu přihlížejících bez masky a přímé účasti. Třeba v Roztokách u Prahy, kde probíhá každý rok asi nejznámější masopust v okolí Prahy, se chodí masopustní obchůzka po spřízněných rodinách v maskách a s hudbou organizovaná sdružením Roztoč v pátek a sobota je pak velkou akcí pro přespolní, kde se vybírají příspěvky a prodává ne zrovna lacino pití a jídlo. Když nejsou podobné akce řízeny a organizovány shora, například radnicí, ale vytvářejí si je sdružení a spolky sami, bývá akce víc autentická a opravdová a neztrácí na svém hlavním významu.

Spolek Liteňský pupík připravil k pochůzce po vsi originální masky na masopustní dílně, která oslavám předcházela. Největšího třímetrového Bachuse, krále liteňského masopustu museli nést a ovládat tři lidé. Každý rok přibude jedna veliká maškara, dokud nesestavíme typickou masopustní škálu alegorických a symbolických postav masopustu.

Při dvouhodinové obchůzce s pěti plánovanými a jednou spontánní zastávkou u rodin, které laskavě připravily pro maškary pohoštění, stoly plné jídla a pití, se v průvodu objevili i koně ze stáje Bílý kámen. Kapela Třehusk, která přijela ze Zadní Třebáně v hojné sestavě, a ještě se k nim přidali místní muzikanti, vyhrávala po celou cestu a ještě si nechala pár písní pro všechny do prostor Liteňské hasičárny.  Děkujeme všem spřízněným lidem a rodinám, těm co pomáhali a organizovali i těm, kteří nás potkali a přidali se, místním i přespolním, vytvořili jsme společně krásnou akci, na kterou si i dnes rádi vzpomene.

V jednu dobu nás bylo přes čtyřicet účastníků, nepočítaje tři krásné koně. Stoly s pohoštěním pro masky se prohýbaly, bábovky, buchty, koblihy a koláče z nich mizely, skleničky cinkaly, sud se dopil, hrnec od guláše vytřely děti kůrkou od krajíce, hudba dohrála a letošní masopustní obchůzky v Litni byl konec, nastal půst. Dostala se k nám reakce účastníků, kdy nechtěli snad ani uvěřit, že takhle slavíme masopust teprve první rok. Už teď se těšíme na příští ročník. Maškary se budou celý rok množit a sílit. Masopust nám dodal potřebnou energii do dalších zimních týdnů. Vznikla nová přátelství a ujednalo se mnoho dohod, máme na co navázat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*