Noc s Andersenem v liteňské škole

Již potřetí proběhla na naší škole akce s názvem Noc s Andersenem. Jde o projekt, s jehož pomocí se české knihovny snaží podpořit dětské čtenářství.

před knihovnouByť se akce konala 1.dubna, nebyl to apríl a v 17.00 začali rodiče odevzdávat své ratolesti ve škole. Pokud byli zvědaví, co podnikáme, mohli nás sledovat na webové stránce školy v poněkud zpožděném přímém přenose.
Nejdříve jsme se sešli v tělocvičně a bylo nás několik dospělých a pětaosmdesát dětí. Rozdělili jsme se do skupin a mohlo se začít. Program byl bohatý, navštívili jsme liteňskou knihovnu, kde už na nás čekala  knihovnice paní Šináglová a zajímavý program.
Nejdříve jsme se seznámili s životopisem H. Ch. Andersena a potom nám paní knihovnice přečetla několik básní. Docela jsme se pobavili a zjistili jsme, že „trocha poezie nikoho nezabije“. Básničky Pavla Šruta byly moc pěkné a vtipné. Následovala soutěž mezi dvěma družstvy- kluci versus holky. Měli jsme poznat, co k sobě patří, autor, dílo, citát nebo hlavní postava. V obou skupinách, starších i mladších, zvítězili kluci. Ale jen o fous. Nakonec nás paní knihovnice odměnila drobnými dárky (čokoláda, rozvrh, záložka do knihy).
Ve školaSouběžně probíhal i program v učebně fyziky. Děti dostaly výtvarně literární  úkoly, které plnily během celého večera. Na zajímavé výtvory se můžete podívat na našich stránkách. Chvíli jsme poslouchali i rádio – přímý přenos věnovaný dnešní akci. V průběhu večera probíhaly různé soutěže, mladší děti poznávaly pohádkové postavy, starší čekaly literární kvízy. Poslouchali jsme úryvky z různých knížek a snažili se je poznat. Neměli jsme problém s Neználkem, Patem a Matem, ani s Lovci mamutů, oříškem se ukázala být Pučálkovic Amina.
Noc byla dlouhá, někteří usnuli, jiní se probděli s Andersenem téměř až do ranního kuropění. Ale o víkendu to jistě všichni dospali.

Hana Havelková

Archiv z přímého přenosu na stránkách školy

Archiv na facebooku včetně fotek (musí se najít v historii)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*