Report z Jom ha-Šoa u nás v Litni

07Liteňský pupík připravil den plný vzpomínání a osvěty, program odkazoval k místnímu židovskému dědictví z dob před holocaustem.

Děkujeme všem, kdo přišli a zapojili se, dík patří také organizátorům a podporovatelům Liteňského pupíku. Pro společné čtení jmen obětí holocaustu byly připraveny seznamy z archivů Institutu Terezínské iniciativy, četli jsme jména liteňských a regionálních obětí. Lidé z Berounska odjížděli do Terezína nejčastěji transporty z Kladna, odkud byly vypraveny dva velké transporty s označením Y, Z. Bylo jimi deportováno celkem 1631 osob, konce války se dožilo jen 123 z nich. Bylo pro nás všechny silným zážitkem pozorovat, jak se děti ze školy domácího vzdělávání Evy Nolčové zhostily pročítání jmen obětí.

Dopoledne i odpoledne procházely Litní třídy dětí mezi hasičskou zbrojnicí, bývalou synagogou a židovským hřbitovem kde dvakrát přednesl PhDr. Vladimír Czumalo, CSc. přednášku Smrt a pohřbívání v židovské kultuře. Rádi jsme přivítali třídu ze Základní školy Františka Josefa Řezáče v Liteni a všechny další spoluobčany a návštěvníky akce.

Odpolední program s promítáním filmového materiálu k tématu pro děti nám ani příliš nezkomplikovala plánovaná celodenní odstávka elektrické energie v celé Litni, agregát zapůjčený dobrovolnými hasiči nám vyráběl elektřinu vlastní.

Po úvodním slově předsedy spolku a skoro dvouhodinovém nepřetržitém čtení jmen obětí jsme si k tématu promítli vybraný filmový materiál. Krátce byla dětem představena legenda o antifašistickém hrdinovi Pérákovi a pro příklad ztvárnění jeho podoby a charakteristik byl s velkým úspěchem promítán animovaný film Jiřího Trnky a Jiřího Brdečky z roku 1946, Pérák a SS. Následoval dokumentární film o tom jak válku a holocaust vnímala holčička, která se na rozdíl od její rodiny jen náhodou zachránila. Bylo to působivé svědectvím o křehkosti lidského života i štěstí, které může znenadání přerušit rasová nenávist ústící v genocidu.

Děti se setkaly s novým tématem a zaujetí, s kterým prošli celým programem společně s dalšími občany a návštěvníky, bude příslibem toho, že další podobná setkání a životní zkušenost může vést k tomu, že jim snad určité základní lidské a humánní hodnoty nebudou cizí a neznámé.

Prvotní impuls k tomu, abychom se jako spolek připojili zorganizováním místní akce k uctění památky obětí holocaustu, přinesla zakládající členka Liteňského pupíku Bára Freund. Jsme poctěni, že nás Terezínská iniciativa integrovala v rámci projektu Jom ha-Šoa a mohli jsme tímto způsobem společně s dalšími obyvateli Litně zastat svých občanských a lidských postojů. Dali jsme najevo jasný postoj k jedné z nejpalčivějších událostí našich dějin. Zároveň tak vyjadřujeme solidaritu s dnešními vyhnanci a utlačovanými skupinami, všemi kdo nemá bohužel pochopení a zastání většinovou společností.

za spolek Liteňský Pupík, MgA. Karel Tůma

Pro více informací prosím navštivte náš FB profil nebo facebookovou stránku akce

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*