Obecní brigáda – září 2012

Obecní brigáda se setkala s kladným ohlasem a lze ji určitě prohlásit za úspěšnou!

Městys Liteň pozval občany Litně, kterým není lhostejný vzhled obce a chtěli by zvelebit své okolí, na brigádu, která se konala v sobotu 1.září 2012.

Na sraz v 8:00 hodin ráno před kinem dorazilo pro mě překvapivých téměř 20 ochotných občanů a další se ještě přidávali v průběhu dopoledne. Nálada byla výborná a počasí tak akorát – vytrvalý déšť, který trval od čtvrtečního večera přestal právě včas, abychom nezmokli a zároveň aby se nám dobře pracovalo – přeháněla bych, kdybych řekla, že tráva a plevel šly ze země úplně samy, ale při představě, že by naším protivníkem byla země vyschlá po několika dnech urputných veder, jsme museli dešti v duchu poděkovat!

Zástupcům jednotlivých rodin, někdy i celým rodinám se během dopoledne podařilo uklidit budovu liteňského Špejcharu, vyčistit její okolí, vyplít záhony a vystříhat růže před hasičskou zbrojnicí a obchodním domem; s obrovským nasazením jsme se pustili i do záhonu uprostřed náměstí, ale přestože se pracovalo bez sebemenší pauzy a podařilo se kromě vystříhání růži, odstranění uschlých listů z juky vláknité i z dalších rostlin a keřů, vyhrabat nepořádek a hlavně kompletně vyčistit dlážděné prostory a částečně i travní nálety v nejbližším okolí „ostrůvku“ – práce na náměstí by bylo ještě spoustu. Nejvíce brigádníků, převážně mužského pohlaví strávilo sobotní dopoledne u sochy Svatopluka Čecha, kde se vyhrabal celý prostor, vč. prostranství před kostelem a farou, odstranily se poničené železné kolíky a dráty bránící dříve vstupu do parčíku a připravil se prostor pro navezení štěrkové cesty. To vše za vydatné pomoci obecních zaměstnanců (pana Gustava Uhříka a pana Alberta Kiváka) s multikárou, kteří po celou dobu odváželi nepořádek – bylo ho tolik, že část na odvezení musela počkat až do pondělí! Nesmím však zapomenout ani na opravu střechy hrobky rodiny Daubků, které se v rámci brigády zhostili profesionálové ve svém oboru – pan Čapek s panem Doubravou. I jim patří obrovský dík.

Tuto, v novodobých dějinách, ojedinělou akci doprovázela soutěž o karton piv Pilsner Urquell, vítězem se s nejpřesnějším odhadem počtu účastníků stal ……………….

Fotografie z brigády si můžete prohlédnout na webu obce – v rámci pracovního nasazení se ale fotit bohužel zapomnělo, takže převážná většina z nich zachycuje až výsledky našeho sobotního snažení. Příště (osobně tedy doufám, že tato akce bude mít pokračování nejdéle na jaře), se polepšíme a fotodokumentace bude určitě poctivější.

Beránkovi – Líba & Petr &Anetka & Šárka
Čapkovi – Dana & Pavel
Doubrava Josef
Dvořák René
Gebhardtová Dagmar
Havelka Jan
Kliment Miloslav ml.
Klocová Lída
Kováčová Jana
Leidlovi – Ivana & Petr
Lisovi – Jarmila & Antonín
Losová Jarmila
Lukešová Hanka
Nedbalová Iva
Pecánková Jarmila
Poláčková Jaroslava
Revinovi – Hana & Jana
Říha Petr (zástupce od Münzbergerů)
Šenigl Filip & Kateřina & Maruška & Šimon
Tůma Karel
p. Trna
slečna/paní, která pomáhala na Špejcharu (přítelkyně p. Havelky)

Na závěr nezbývá než jmenovitě poděkovat všem, kteří přiložili ruku k dílu a kromě toho, že se společnými silami pokusili zlepšit místo, kde žijeme, stala se brigáda i součástí seznámení starousedlíků s novými obyvateli Litně (v jednom případě dokonce teprve budoucím obyvatelem).

 

Hanka Lukešová

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*